Rahim Ağzı Kanseri Nedir, Belirtileri Ve Tedavisi
Özel İmperial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Dilek Aydın Erdoğan, rahim ağzı kanserinin erken dönemde saptanabilmesi için tüm kadınların düzenli olarak jinekolojik muayene ve pap smear testi yaptırmalarının önemli olduğunu söyledi.
Rahim ağzı kanserinin, kanser türleri arasında ölüm oranı bakımından ikinci sırada yer aldığını ifade eden Erdoğan, erken dönemde teşhis edilebilen vakaların yüzde 95’inden fazlasının iyileşebildiğinden erken teşhis ve tedavinin çok önemli olduğunu vurguladı.
Dr. Erdoğan, rahim ağzı kanserinin, erken evrelerde genellikle belirgin bir şikayete yol açmadığını kaydederek “Şikayetler daha çok hastalığın ilerleyen evrelerinde ortaya çıkmaktadır. Rahim ağzı kanseri hastalarında en sık görülen şikayet düzensiz, aralıklı olarak süregelen, vajinal kanamadır. Kanama zaman zaman aşırı olabilirse de genellikle az miktarda lekelenme şeklindedir. Hastalık ilerledikçe anormal kanamalar, ağrılı ilişki, yoğun kıvamlı akıntı(kötü, pis kokulu) bacak ağrısı, kasık ağrısı, kabızlık, karında şişlik hissi, idrar yaparken şiddetli ağrı, kanlı idrar yapma gibi şikayetler görülebilmektedir” dedi.
Rahim ağzı kanserinin her yaşta görülebileceğini belirten Dr. Dilek Aydın Erdoğan, “Özellikle en sık 40 yaşından büyük kadınlarda görülür ancak daha genç kadınlarda da oluşabilmektedir” diye konuştu.
Dr. Erdoğan, rahim ağzı kanserine Human Papilloma Virüs (HPV) denilen bir virüsün neden olduğunu ifade ederek “HPV enfeksiyonunun en önemli bulaşma yolu cinsel ilişkidir. Bu hastalığı önlemenin en etkin yolu ise ‘pap smear’ adı verilen tarama testi ve aşılamadır. Rahim ağzı kanserinden ve HPV'nin yol açtığı diğer hastalıklardan aşı yaptırarak büyük oranda korunabilmeniz mümkündür. Her aşıda olduğu gibi, koruyucu özelliği bulunan bu aşıyı da zamanında yaptırmak hayati önem taşımaktadır. FDA, HPV aşısının daha önceden bu virüsler ile karşılaşmamış 9-26 yaş arasındaki tüm kadınlara yapılmasını önermektedir. İdeali cinsel yaşantı başlamadan aşı programının tamamlanmasıdır.
HPV aşısı 6 ay içinde toplam 3 seferlik enjeksiyonlar şeklinde uygulanır. İlk dozu takiben 2 ay sonra ikinci doz 6 ay sonra ise son doz uygulanır. Uygulama yerinde nadiren ağrı, şişlik, kızarıklık görülebilmektedir” şeklinde konuştu.
HPV aşısının koruyucu bir aşı olduğunu dikkat çeken Dr. Erdoğan, “Bu aşının tedavi edici özelliği yoktur. Aşı sadece bazı HPV türlerine karşı etkili olduğundan serviks kanserini kesin olarak engellememektedir. Dolayısı ile aşı olan kişilerin yıllık smear kontrollerine devam etmeleri gerekmektedir” ifadelerini kullandı.