Böbrek Sağlığınızı Korumak İçin Öneriler
Böbrek hastalıkları yaşam kalitemizi derinden etkileyebilecek sessiz sinsi katillerdir. Çünkü böbrek hastalıkları genellikle erken dönem belirti vermezler. Geç dönmede ise artık böbrekler sağlığının büyük kısmını kaybetmiş demektir. Bununla için böbrek hastalıklarına yakalanma riskini azaltmanın yollarını her zaman aramalıyız. Bunun için önerileri her zaman dikkate almak gerekir..
Aktif Olun...
Her zaman formda kalmak ve aktif olmak kronik böbrek yetmezliğine yakalanma riskini azaltacaktır. Hayatınızı yatağa düşkün halden çıkartın. Zinde olmak için gerekli olan her şeyi yapın. Hayatınızı; sizi hareketlendirecek ve bir amaca-hedefe yönlendirecek şekilde düzenleyin.
Kan Şekerinizi Düzenli Kontrol Ettirin...
Diyabet hastalarının büyük bir kısmında böbrek hasarı gelişir. Bunun için diyabet hastaları böbreklarını korumak amaçlı gerekli testleri yaptırarak böbrek sağlıklarını düzenli kontrol ettirmelidirler. Diyabet olmayan kişiler ise düzenli kan şekeri kontrollerini yaptırarak şeker hastalığının erken teşhis edilmesini sağlayabilirler.
Tansiyonunuzu Kontrol Ettirin...
Pek çok insan yüksek tansiyonun beyin kanaması, kalp krizi ve felç gibi hastalıklara sıklıkla neden olduğuu bilirken, pek az kişi böbrek rahatsızlıklarının sık nedenlerinden olduğunu bilir.
Normal kan basıncı seviyesi 120/80'dir. Bu seviye ile 139/89 ise artık yaşam tarzınızı ve beslenmenizi değiştirmeniz gerektiğini gösteren haberci göstergedir. 140/90 ve üzeri tansiyonun risklerini doktorunuzla tartışın ve çözümünü arayın.
Sağlıklı Beslenin, Kilonuzu Kontrol Edin...
Sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü, şeker ve kalp hastalıklarıyla ilişkili böbrek rahatsızlıklarını önlemede katkı sağlar. Tuz alımınızı azaltın. Yiyecekleri taze malzemelerle hazırlarsanız, tuz alımınızı kontrol etmek daha kolay olacaktır. Beslenme ve böbrek dostu yemek pişirme hakkında daha fazla bilgi için doktorunuzla konuşun.
Sağlıklı Sıvı Alımına Süreklilik Kazandırın...
Sağlığı korumak amaçlı günlük olarak tüketmemiz gereken miktar, geleneksel bilgelik uzun süredir günde 1,5 ila 2 litre su içmeyi önerilir.
Bol miktarda sıvı tüketmek, böbreklerin vücuttan sodyum, üre ve toksinleri temizlemelerine yardımcı olur ve bu da kronik böbrek hastalığına yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır. Aşırı sıvı yüklemesini savunmamakla beraber ancak günlük ortalama iki litre su alımının böbrek fonksiyonlarındaki düşüş riskini orta derecede azaltabileceği kanıtlanmıştır. Herhangi bir birey için doğru sıvı alımının cinsiyet, egzersiz, iklim, sağlık koşulları, hamilelik ve emzirme gibi birçok faktöre bağlı olduğunu akılda tutmak önemlidir. Ayrıca, böbrek taşı olan kişilerin, yeni bir taş oluşma riskini azaltmak için günde 2 ila 3 litre su içmeleri tavsiye edilir.
Sigara İçmeyin, İçiyorsanız Bırakın...
Sigaranın içersinde 4000’e yakın toksik madde var. Sigara içmek böbreklere kan akışını yavaşlatır. Daha az kan böbreklere ulaştığında, düzgün çalışma yeteneklerini bozar. Sigara içmek aynı zamanda böbrek kanseri riskini% 50 arttırır.
Reçeteli ve Reçetesiz İlaçlarda Doktorunuzun Tavsiyelerini Dikkate Alın...
Nonstreoid antiinflamatuar ağrı kesicilerin düzenli olarak alındığında böbrek hasarına ve hastalığa neden olduğu bilinmektedir. Bu tür ilaçlar muhtemelen böbrekleriniz göreceli olarak sağlıklıysa ve bunları yalnızca acil durumlar için kullanıyorsanız önemli bir tehlike oluşturmaz, Maalesef, kronik ağrı şikayetleri olan kişilerin (artrit veya sırt ağrısı) sıklıkla bu ilaçları kullanması kronik böbrek yetmezliğini artırmaktadır.
Yeterince kontrolleri yapılmamış gıda takviyelerinin kullanımında da doktorunuzun tavsiyeleri çok önemlidir.
Ailenizde Böbrek Hastalıkları Varsa...
Ailenizden veya diğer aile üyelerinizden biri böbrek hastalığından muzdaripse böbrek fonksiyonunuzu kontrol ettirin.
Op. Dr Ömer Fatih ÇELİK
Üroloji Uzmanı