Bölümlerimiz

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Listeye Geri Dön

Fizik tedavi ve rehabilitasyon polikliniğimiz fizyolojik ve anatomik yetersizliği olan hastaların şikayetlerini medikal tedavi, egzersiz ve rehabilitasyonla gidermek amacıyla uzman hekimlerimiz Uzm. Dr. H. Füsun Sağlam ve Prof. Dr. Ayşegül KÜÇÜKALİ TÜRKYILMAZ önderliğinde hizmet vermektedir. Fizik tedavi ünitemizde fizyoterapistten oluşan ekip tarafından ağrının giderilmesi, hastanın günlük yaşam aktivitesinin artırılması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi doğru tedavi planlanıp uygulanmaktadır.

Fizik Tedavi Polikliniğimizde;
  • Boyun ve bel fıtığı
  • Bel, bacak, boyun ve kol ağrılarının tedavisi
  • Omuz, sırt, dirsek, el, bilek ve diz ağrıları
  • Menisküs yırtıkları
  • Romatizmal hastalıklar
  • Ortopedik rahatsızlıklar
  • Felçlilerin rehabilitasyonu
  • Spastik çocukların rehabiltasyonu
  • Spor yaralanmaları sonrası rehabilitasyon uygulamaları
  • Diz, kalça, bel ve boyun kireçlenmeleri
  • Yaşlıların günlük yaşam aktivitelerinin düzenlenip desteklenmesi için geriatrik rehabilitasyon
  • Osteoporoz
  • Manuel Terapi
  • Nöral Terapi

Uygulama alanlarına göre hizmet başlıkları
Boyun Ağrıları: Boyun fıtığı, kireçlenme, duruş bozuklukları vs.
Bel Ağrıları: Bel fıtığı, bel kayması, kireçlenme vs.
Omuz Ağrıları: Donuk omuz, tendinit, bursit vs.
Sırt Ağrıları: Kas ağrısı, Skolyoz, duruş bozuklukları vs.
Dirsek, el bileği, kalça, diz ve ayak bileği gibi her türlü eklem ağrısı
Fibromiyalji, miyofasial ağrı sendromu gibi yumuşak doku hastalıkları

Rehabilitasyon Yöntemleri Nelerdir?

Ortopedik Rehabilitasyon:
Kırık, çıkık, bağ yaralanmaları, menisküs ve bağ yırtıkları gibi ortopedik problemlerin, cerrahi uygulama, alçı ya da atel gibi splintleme sonrasında, fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarının uygulanması gerekmektedir. Doku iyileşmesinin tamamlanması, eski haline en yakın formda iyileşme gerçekleşmesi, eklem hareketlerinin eski rahatlığına ve kuvvetine ulaşması rehabilitasyon sürecinin devamlılığı önemlidir.
Nörolojik Rehabilitasyon:
Rehabilitasyon, hastanın kendi çevresi içinde günlük fonksiyonlarını yapma yeteneğinin artmasında önemli rol oynar ve sinir sisteminin iyileşmesine yardımcı olur. Felç geçiren hastalarda rehabilitasyon programında, standart egzersizler, kas güçlendirme egzersizleri, denge ve koordinasyon eğitimi, yürüyüş eğitimi, nörofizyolojik egzersizler uygulanır.
Pediatrik Rehabilitasyon:
Serebral Palsi (Spastik Çocuk), Spina Bifida (doğuştan omurga açıklığı), doğum sırasındaki Brakyal Pleksus Felci (kol sinirlerinin doğum sırasındaki hasarı), ve Torikolis (Boyun Kaslarında Kısalmaya Bağlı Başın Bir Yöne Çevrilmesinde Zorluk) travmatik beyin hasarı, doğuştan ya da edinilmiş kol ya da bacak kayıpları ve omurilik hasarı durumları Fizik Tedavi Uzmanları ve ekibi tarafından tedavi edilerek iyileşme sağlanması hedeflenir.
Spor Rehabilitasyonu:
Spor Rehabilitasyonunda spora bağlı ortaya çıkan akut veya kronik sağlık sorunları veya yaralanmaların muayenesi, ölçme ve değerlendirmesi yapılır.
El Rehabilitasyonu:
Elin tendon ve sinir yaralanmaları, kırık, eklem replasmanları (yenileme), amputasyon, yanık, el cerrahisi öncesi ve sonrasında rehabilitasyon ve ortezleme ile elde oluşabilecek yetersizlikleri çözmek ve tekrar fonksiyonunu aktif hale getirmek amaçlanır.

Kliniğimizdeki Fizik Tedavi Uygulamaları :
Sıcak uygulama Sıcak tedavisi ile kan akımı artar, ağrı azalır, kas spazmı çözülür. Ayrıca dokuların esnekliği artar ki bu da hareket kısıtlılığı gelişen eklemlerde egzersizi ve tedaviyi kolaylaştırır. Sıcak uygulama cilt-cilt altı dokuları ısıtan yüzeyel ısı, kas-kemik-bağlar gibi daha derin dokuları ısıtan derin ısı uygulamalarını içerir. Kliniğimizde yüzeyel ısıtıcı olarak sıcak havlu paketler (hot pack), ultraviyole (mor ötesi ışınlar), enfraruj (kızıl ötesi ışınlar), parafin banyosu kullanılmaktadır. Derin ısıtıcı olarak da ultrason ve kısa dalga diatermi kullanılmaktadır. Ayrıca ortopedik rehabilitasyonda özellikle el bileği-ayak bileği-dirsek için kullandığımız çalkantılı su banyoları da sıcak tedavimizin bir parçasıdır. Soğuk uygulama soğuk paket (cold pack) ile yapılmaktadır. Ameliyat sonrası hareket kısıtlılığı gelişen birçok eklemde ve travma sonrası oluşan ağrıların tedavisinde kullanılmaktadır.
Elektroterapi Çeşitli tipleri bulanan akımların ağrı kesici, ödem çözücü etkileri bulunmaktadır. Kliniğimizde diadinami, interferansiel akımlar, TENS, Russian akım, Galvanik Faradik akım kullanılmaktadır. Ayrıca sinir yaralanmalarına bağlı kas zayıflıklarında kuvvetlendirme amaçlı elektrik stimülasyonu uygulanmaktadır.
Traksiyon Bel-boyun-sırt ağrılarında oldukça etkin olarak kullanılan en eski tedavi yöntemlerinden biridir. Kliniğimizde bel ve boyun problemlerinde traksiyon sık kullandığımız ve çok iyi sonuçlar aldığımız bir yöntemdir.
Manipülasyon Kliniğimizde bel fıtıklarının ameliyatsız tedavisinde oldukça etkin bir yöntem olan manipülasyon işlemi uygulanmaktadır. Bel fıtığı olan hastalarının tedavisinde manipülasyon iyileşme sürecini hızlandıran, rehabilitasyon programı uygulamalarını kolaylaştıran bir yöntemdir. Manipülasyon tanı konup doğru hasta seçimi yapıldıktan sonra bu konuda eğitim görmüş deneyimli hekimler tarafından uygulanmalıdır.
Masaj Sert dokuları gevşetmek için veya derin ısıtıcıların kullanılamadığı durumlarda tedavinin bir parçası olarak uygulanmaktadır. Masajın fizik tedavi uygulamalarında tamamlayıcı görevi vardır, tek başına tedavi yöntemi olarak görülmemelidir.
Masaj Çeşitleri;

  • Tetik Nokta Masajı
  • Refleksoloji Masajı
  • Lenf Drenaj Masajı
  • Manuel Masaj
  • Manuel Terapi
  • Kinezio Taping
  • Swedish Masaj

MANUEL TERAPİ

Manuel terapinin temel görevi bozulmuş olan eklem hareketlerini normal eski haline getirmek ; kas kas spasmı ve beraberinde omurga sütununu düzeltmek için tüm teknikleri içermektedir.
Bu rahatsızlıklar kişide ağrı ve işlev; duruş ve hareket değişikliğine neden olabilir. Manuel terapi hastanın acı çekmeden daha doğal harekeet etmesini sağlamak için eklemlerin hareketliliğini kuvvetlendirmek ve kas gerginliğini azaltmak için kullanılır.
Manuel terapi tekniklerini kullanarak (manipülasyon-mobilizasyon-traksiyon)
Teşhis edilmiş olan fonksiyonel eklem bozukluklarının ortadan kaldırılması manuel terapiye aittir.
Manuel terapi insanlık tarihi kadar eskidir.Hareket sistemi üzerinde yapılan çizimler İsa ‘nın 3000 yıl öncesine uzanıyor.
Eski çağların ünlü hekimleri Hipokrat-Galen-Kritiyalı Apoloniy omur germesinde ‘’bası ile yapılan’’ tedavi ; el ve ayakla yapılan değişik tedavilerden bahsetmiştir.
Bu rahatsızlıklar kişide ağrı ve işlev; duruş ve hareket değişikliğine neden olabilir. Manuel terapi hastanın acı çekmeden daha doğal harekeet etmesini sağlamak
için eklemlerin hareketliliğini kuvvetlendirmek ve kas gerginliğini azaltmak için kullanılır.
Manuel terapinin diğer tedavilere göre avantajları nelerdir?
-Kısa sürede iyileşme
-Tek seansta bile ağrının büyük kısmının giderilmesi
-Problemli bölgeye direk uygulamalar yapıldığı için hızlı ve etkili bir çözümdür
Manuel terapi hangi hastalıkların tedavisinde etkilidir?
Bel rahatsızlıkları:Bel fıtığı;faset eklem blokajları; kanal daralması;bel kayması
Boyun rahatsızlıkları:Boyun fıtığı;boyun düzleşmesi; faset eklem problemleri;boyunla ilişkili baş ağrısı
Omuz problemleri:Kas yırtılması ; donuk omuz;İmpingement(sıkışma)sendromu
Dirsek problemleri:Tenisçi dirseği;golfcü dirseği ;ulnar sinir tuzak nöropati
El bileği roblemleri:Karpal tünel sendromu;dequervain tenosinoviti dupuytren kontraktürü
Kalça problemleri: Kalça çıkığı;priformis sendromu;koksantroz kalça problemi sonrası
Diz rahatsızlıkları:Menisküs yırtıkları;ön-arka yan bağ yırtıkları;genu varum;genu valgum; recurvatum problemleri
Ayak bileği: Topuk dikeni ;Halluks valgus; tarsal tünel sendromu; morton sendromu nöromasi
Kırık sonrası rehabilitason: Özel limitasyon açma teknikleri

Uzm. Dr. Hamide Füsun SAĞLAM

Uzm. Dr. Hamide Füsun SAĞLAM

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı
Prof. Dr. Ayşegül KÜÇÜKALİ TÜRKYILMAZ

Prof. Dr. Ayşegül KÜÇÜKALİ TÜRKYILMAZ

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı
Güncelleme Tarihi : 13.12.2023